Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/12043
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДжавад, А. Дж.-
dc.date.accessioned2022-02-23T08:08:42Z-
dc.date.available2022-02-23T08:08:42Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationДжавад А. Дж. Дослідження впливу концентрації агарозного гелю та періоду культивування на біо- та механічні властивості інженерії тканин хондроцитів / А. Дж. Джавад // Фізика і хімія твердого тіла. - 2021. - Т. 22. - № 4. - С. 767-774.uk_UA
dc.identifier.other10.15330/pcss.22.4.767-774-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/12043-
dc.description.abstractЯк гелевий каркас для інженерії тканин хондроцитів, концентрація агарози відіграє значну роль у взаємозв’язку між пористістю та живленням. У цій роботі досліджено вплив концентрації та періоду культивування на глікозаміноглікан (GAG) та механічні властивості. Хондроцити великої рогатої худоби виділялися в різних концентраціях агарозного гелю, приблизно 4% і 6%, протягом різного періоду культивування від 0 до 7 днів. Для вимірювання механічних властивостей і концентрації GAG у підготовлених зразках використовували метод механічного випробування (MTS) та спектрофотометричний метод з калібрувальною кривою. Результати механічних випробувань та вміст GAG показали, що у більшості зразків є широкий діапазон дисперсності, що пов’язано з різними факторами. Щодо механічних властивостей, ці фактори можна пояснити анізотропністю виробленого хондроцита з агарозними каркасами, недостатньою дисперсністю клітин у каркасі гелю під час висіву та культивування та деякими умовами процедури тестування, такими як гідратація збалансованого сольового розчину Ерла (EBSS). Хоча для результатів GAG цими факторами можуть бути відмінності середовища росту клітин між середовищами in vitro та in vivo. Однак, середнє значення максимального стресу зросло в 6% агарозі з 0,01331 Н/мм2 на 0 день до 0,01678 Н/мм2 на 7 день, оскільки збільшення концентрації GAG вказує на збільшення росту хондроцитів. Як правило, концентрація GAG також збільшується з 3,7 до 70 мкг/мл при 4% і з 6,4 до 55,4 при 6% агарозі протягом 0 і 7 днів культивування, відповідно. Рекомендований спосіб вирішити ці відмінності – використовувати біореактор, який може забезпечити більше відповідності між середовищами in vitro та in vivo.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherДНВЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника"uk_UA
dc.subjectтканинна інженеріяuk_UA
dc.subjectбіоматеріалиuk_UA
dc.subjectглікозаміногліканuk_UA
dc.subjectагарозаuk_UA
dc.titleДослідження впливу концентрації агарозного гелю та періоду культивування на біо- та механічні властивості інженерії тканин хондроцитівuk_UA
dc.title.alternativeInvestigation of the Effect of Agarose Gel Concentration and Culture Period on Bio and Mechanical Properties of Chondrocyte Tissue Engineeringuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Т. 22, № 4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5176-Текст статті-14554-1-10-20211219.pdf952.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.