Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://hdl.handle.net/123456789/14545
Назва: | Вплив стабілізаторів на оптичні властивості і стабільність наночастинок MnS |
Інші назви: | Influence of various capping agents on optical properties and stability of MnS nanoparticles |
Автори: | Пилипко, В. Г. Крупко, Олена Василівна Фочук, Петро Михайлович |
Ключові слова: | цитрат-іони L-Цистеїн спектри поглинання тіогліколева кислота |
Дата публікації: | 2022 |
Видавництво: | Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника |
Бібліографічний опис: | Пилипко В. Г. Вплив стабілізаторів на оптичні властивості і стабільність наночастинок MnS / В. Г. Пилипко, О. В. Крупко, П. М. Фочук // Фізика і хімія твердого тіла. - 2022. - Т. 23. - № 4. - С. 678-685. |
Короткий огляд (реферат): | Дві тіоловмісні кислоти (L-цистеїн і тіогліколева), а також цитрат-аніон були використані в якості координуючих реагентів для контролю зародкоутворення і росту наночастинок MnS при різних значеннях pH у водному середовищі. Характеристику властивостей отриманих колоїдних розчинів проводили за допомогою УФ-видимої спектроскопії та атомно-силової мікроскопії. Масову частку елементів оцінювали за допомогою енергодисперсійного рентгенівського випромінювання. Досліджено вплив молярного співвідношення кристалформуючих іонів (Mn2+ і S2-), а також природу та вміст (координаційне число лігандів c. n. = 2; 4 і 6) обраних стабілізаторів на спектри поглинання. Отримано, що кількість іонів Mn2+ та к.ч. стабілізаторів, необхідних для ефективного покриття наночастинок MnS, близькі у трьох досліджуваних випадках. Обговорено високу ймовірність утворення Mn(OH)2 як додаткового продукту взаємодії сульфіду натрію з хлоридом мангану у водному середовищі. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://hdl.handle.net/123456789/14545 |
Розташовується у зібраннях: | Т. 23, № 4 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
5914-Текст статті-18615-2-10-20221218.pdf | 1.45 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.