Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://hdl.handle.net/123456789/15421
Назва: | Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks |
Автори: | Петелюк, Вікторія Рибчук, Леся Байляк, Марія Михайлівна Сторей, Кеннет Лущак, Олег Володимирович Peteliuk, Victoria Rybchuk, Lesia Bayliak, Maria Storey, Kenneth Lushchak, Oleh |
Ключові слова: | Stevia rebaudiana stevioside rebaudioside A health benefits |
Дата публікації: | 22-вер-2021 |
Видавництво: | EXCLI J. |
Серія/номер: | 20; |
Короткий огляд (реферат): | Stevia rebaudiana is a South American plant, the cultivation of which is increasing worldwide due to its high content of sweet compounds. Stevia sweetness is mainly due to steviol glycosides, that are ~250-300 times sweeter than sucrose. Many studies have suggested the benefits of Stevia extract over sugar and artificial sweeteners, but it is still not a very popular sugar substitute. This review summarizes current data on the biological activities of S. rebaudiana extract and its individual glycosides, including anti-hypertensive, anti-obesity, anti-diabetic, antioxidant, anti-cancer, anti-inflammatory, and antimicrobial effects and improvement of kidney function. Possible side effects and toxicity of Stevia extract are also discussed. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://hdl.handle.net/123456789/15421 |
Розташовується у зібраннях: | Статті та тези (ФПН) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
EXCLI-20-1412.pdf | 1.11 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.