Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/18580
Title: Вплив нітронрусиду натрію на клітини дріжджів Saccharomyces cerevisiae штамів YPH250 та YPH250-YAP1A
Authors: Никорак, Микола
Лущак, Олег Володимирович
Keywords: Saccharomyces cerevisiae
нітропрусид натрію
оксид азоту (II)
антиоксидантний захист
регуляторний білок Yap1
супероксиддисмутаза
аконітази
Issue Date: 2006
Publisher: Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Citation: Никорак М., Лущак О. Вплив нітронрусиду натрію на клітини дріжджів Saccharomyces cerevisiae штамів YPH250 та YPH250-YAP1A // Вісник Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Серія Біологія. - Івано-Франківськ. - 2006. - № 6. - С.147-152.
Abstract: Досліджували роль білка Yapl у регуляції активності супероксиддисмутази ти аконітази дріжджів Saccharomyces cerevisiae за дії нітрорусиду натрію. Для досліджень було вибрано штам дріжджів YPH250 та його похідний YPII250-YAP1A, дефектний за геном регуляторного білка Yapl. Суспензію клітин дріжджів обробляли нітропрусидом натрію, що є донором оксиду азоту (II), у концентраціях 0,25: 0,5; І; 2,5 мМ. У клітинах дріжджів дикого штаму YPH250 спостерігали достовірне зростання активності супероксиддисмутази при концентрації нітропрусиду від 0,5 до 2,5 мМ, тоді як активність даного ферменту в клітинах дефектного штаму YP11250-YAPIA залишалася незмінною. Активність аконітази у клітинах дикого штаму дріжджів знижувалась зі зростанням концентрації нітропрусиду, тоді як у дріжджів штаму YPH250-YAPIA активність даного ферменту не змінювалася. Отримані результати дозволяють припустити, що білок Yapl бере участь у регуляції активності супероксиддисмутази за дії нітропрусиду натрію і задіяний у регуляції активності однієї з ізоформ аконітази.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/18580
Appears in Collections:№ 6

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Микола Никорак, Олег Лущак С.147-152.pdf263.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.