Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/20322
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorРайківський, Ігор Ярославович-
dc.contributor.authorЄгрешій, Олег Ігорович-
dc.contributor.authorПаска, Богдан Валерійович-
dc.date.accessioned2024-09-18T11:33:56Z-
dc.date.available2024-09-18T11:33:56Z-
dc.date.issued2024-03-
dc.identifier.citationРайківський І., Єгрешій О., Паска Б. Сільське господарство Івано-Франківської області УРСР в період загострення кризи радянської системи (1965–1985 рр.). Вісник науки та освіти. 2024. № 5 (23). С. 1771–1785. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6165-2024-5(23)-1771-1785.uk_UA
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/20322-
dc.description.abstractУ статті обґрунтовано, що, незважаючи на індустріалізацію аграрного сектора економіки і проголошення т. зв. «нового курсу» в 1965 р., темпи росту виробництва сільськогосподарської продукції в Івано-Франківській області Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР) в 60–80-х рр. ХХ ст. залишалися недостатніми, багато гірських колгоспів і радгоспів продовжували отримувати низькі врожаї зернових, льону-волокна, картоплі, кормових культур. Господарства не проводили належної роботи у справі докорінного поліпшення природних кормових угідь, що гальмувало розвиток тваринництва. Не всі колгоспи виконували плани з продажу державі основних видів сільськогосподарської продукції, недостатньо використовувалися можливості з розвитку підсобних підприємств і промислів. З’ясовано, що причиною такого стану справ був не тільки брак уваги партійних і радянських органів влади до соціально-економічних процесів – спеціалізації виробництва, швидкого осушення перезволожених земель і раціонального їх використання, заготівлі та внесення добрив, створення міцної кормової бази та ін., а й об’єктивні обставини, з огляду на несприятливі кліматичні умови та природну якість земель (зона «ризикованого землеробства»). У гірських і пригірських районах області практично всі колгоспи і радгоспи були низькорентабельними або нерентабельними, в сільськогосподарському виробництві переважало тваринництво м’ясо-молочного напрямку. Традиційний досвід селянства у веденні сільського господарства, зокрема тваринництва в гірських і пригірських районах, владою ігнорувався, а соціалістична, колгоспно-радгоспна модель виявилася неефективною. Окреслено коло питань, які впливали на сільськогосподарське виробництво на Прикарпатті: планова галузь економіки, що будувалася за галузевим принципом управління, жорстке регулювання кількості та якості вирощеної продукції, що забезпечувала основні економічні показники; брак систематичного аналізу фінансово-господарської діяльності господарств і порівняно висока плинність кваліфікованих кадрів – агрономів, ветеринарних лікарів, інженерів, економістів, механізаторів, бригадирів тощо; екстенсивний шлях розвитку за рахунок нових капіталовкладень у колгоспно-радгоспну систему з державного бюджету, освоєння нових площ і т. п., а не завдяки інтенсифікації, підвищення рентабельності виробництва, зростання продуктивності праці.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.subjectСоціально-економічні процесиuk_UA
dc.subjectІндустріалізаціяuk_UA
dc.subjectСільське господарствоuk_UA
dc.subjectКолгоспиuk_UA
dc.subjectРадгоспиuk_UA
dc.subjectЗагострення кризи радянської системиuk_UA
dc.subjectІвано-Франківська областьuk_UA
dc.titleСільське господарство Івано-Франківської області УРСР в період загострення кризи радянської системи (1965–1985 рр.).uk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Статті та тези (ФІПМВ)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.