Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/123456789/21541
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Лещук, Галина Василівна | - |
dc.contributor.author | Савків, Уляна Степанівна | - |
dc.contributor.author | Кузьмін, Тетяна Леонідівна | - |
dc.date.accessioned | 2025-01-03T10:27:27Z | - |
dc.date.available | 2025-01-03T10:27:27Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Лещук Г. В., Савків У. С., Кузьмін Т. Л. Нормативно-правове забезпечення проведення інвентаризації на прикладі закладів харчування. Наукові інновації та передові технології, № 6 (34) 2024. С. 859-872. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/21541 | - |
dc.description.abstract | У статті досліджено особливості нормативно-правового забезпечення ведення бухгалтерського обліку в системі управління закладів харчування. Виокремлено основні об’єкти нормативно-правового забезпечення обліку та органи, що мають повноваження для здійснення нормативного регулювання бухгалтерського обліку для закладів харчування в Україні. Обґрунтовано, що аналіз нормативно-правового забезпечення ведення бухгалтерського обліку в системі управління закладів харчування в умовах воєнного стану доцільно розпочинати із дослідження динаміки у даній сфері протягом 2022-2023 рр., оскільки загалом тенденції свідчать про негативний характер їх функціонування. Проаналізовано динаміку транзакцій у закладах громадського харчування протягом лютого 2022 року до лютого 2023 року за регіонами України. Встановлено загалом позитивну торгову динаміку ринку закладів харчування у 2023 році порівняно до 2022 року та активне зростання й нові відкриття у деяких містах України. Досліджено спрощену форму ведення бухгалтерського та податкового обліку у закладах громадського харчування, податкові нововведення для фізичних осіб підприємців (ФОП). Встановлено особливості діяльності товариств з обмеженою діяльністю (ТОВ) у закладах громадського харчування, оскільки існує відокремленість відповідальності ТОВ та його засновників, тобто власників ресторану чи бару. Виокремлено новації у нормативно-правовому забезпеченні ведення бухгалтерського обліку в системі управління закладів харчування щодо: запровадження електронної акцизної марки; скасування пільгової ставки в розмірі 2 % та повернення штрафів й податкових перевірок; запровадження нового Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків тощо; встановлення розмірів штрафів за невидачу фіскальних чеків до фізосіб-«єдинників»; оновлення Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. Згруповано знижену фінансову відповідальність за певні порушення до ФОП, платників ЄП та не платників ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів) або надають послуги. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.title | Нормативно-правове забезпечення проведення інвентаризації на прикладі закладів харчування | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Статті та тези (ЕФ) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Нормативно-правове забезпечення ведення бухгалте6рського обліку в системі управління закладів харчування.pdf | 268.12 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.