Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/123456789/22936
Title: | Бенкет і етикет: культура галицького застілля кінця ХІХ – 30-х рр. ХХ ст. |
Authors: | Дрогобицька, Оксана Ярославівна |
Keywords: | етикет культура традиції інтелігенція Галичина |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника |
Citation: | Дрогобицька О. Я. Бенкет і етикет: культура галицького застілля кінця ХІХ – 30-х рр. ХХ ст. / О. Я. Дрогобицька // Галичина. Науковий і культурно-просвітній краєзнавчий часопис. - Івано-Франківськ. - 2024. - № 37. - С. 131-139. |
Abstract: | Стаття присвячена культурі застілля у родинах галицької інтелігенції та міщан наприкінці ХІХ – у 30-х рр. ХХ ст. Джерелами дослідження стали спогади сучасників, а також численні кулінарні книги вказаного періоду. Методологія базується на загальнонаукових та спеціально-історичних методах: історико- генетичному, порівняльно-історичному, системно-структурному. Для підтвердження фактів викорис- тано матеріали інтерв’ю, зібрані в процесі опитування старожилів. Авторка ставить за мету проаналізувати культуру застілля представників галицької еліти та міщан, а саме особливості запрошення і прийняття гостей, роль господарів забави, основні правила поводження за столом. Простежує як правила етикету відображені на сторінках кулінарних книг кінця ХІХ – 30-х рр. ХХ ст. Велику увагу приділено вчительці, організаторці жіночих гуртків і господарських курсів у Галичині, авторці книги “Нова кухня вітамінова” Осипі Заклинській (1894–1972). У питаннях етикету вона намагалася поєднати європейські та національні традиції, критикувала застарілі правила, які вже втратили актуальність і позбавлені раціональності. На думку авторки, давні збірники рецептів є цінним історичним джерелом інформації про поря- док запрошення гостей, роль “пані дому” в процесі підготовки та організації застілля, правила серві- рування столу, дозволені норми поведінки і навіть теми для розмов. У другій половині ХХ ст. українці втратили більшу частину культури вишуканого застілля, що стало наслідком радянської окупації. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/22936 |
Appears in Collections: | № 37 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.