Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/8279
Title: Формування слухових навичок як умова успішного аудіювання
Other Titles: Developing Speech Perception Skills For Better Listening Comprehension
Authors: Білянська, Ірина Петрівна
Keywords: артикуляція
«вільне» аудіювання
труднощі аудіювання
мовленнєвий слух
слухові навички
уміння «знизу вгору»
Issue Date: 2019
Publisher: ДНВЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника"
Citation: Білянська І. П. Формування слухових навичок як умова успішного аудіювання / І. П. Білянська // Освітні обрії. - 2019. - Т. 48. - № 1. - С. 20-23.
Abstract: У статті аргументується доцільність і необхідність цілеспрямованого розвитку умінь «знизу вгору» під час навчання студентів аудіювання іншомовних текстів. Проаналізовано сучасні дослідження у сфері аудіювання та розглянуто психічні процеси і психологічні механізми, що беруть участь у сприйнятті та розумінні усного мовлення. Крім того, виявлено основні труднощі аудіювання студентів четвертого курсу та причини, що перешкоджають їм розвивати англомовну аудитивну компетентність. Визначено роль мовленнєвого слуху в процесі навчання аудіювання. Висвітлено психолінгвістичні особливості його розвитку. Доведено, що добре розвинений мовленнєвий слух забезпечить адекватне сприйняття іноземної мови та слуховий самоконтроль власної артикуляції. Запропоновано вправи для розширення перцептивного досвіду студентів (транскрибування, вправи на розвиток умінь помічати фонологічні модифікації зв’язного мовлення) та розвиток вимовних навичок (читання вголос, читання одночасно із мовцем). Зроблено висновок, що удосконалення навичок сприйняття іншомовного мовлення робить процес прослуховування все більш автоматичним, що, у свою чергу, сприяє розвитку умінь аудіювання «згори вниз».
URI: http://hdl.handle.net/123456789/8279
Appears in Collections:Т. 48, № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
407-Текст статті-795-2-10-20191126.pdf202.13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.