Вхід для адміністраторів >>>

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА
  ПРИКАРПАТСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА

Головна Архів новин Визначення УДК Нові надходження Меценати Наші партнери





АКТУАЛЬНІ
ОГОЛОШЕННЯ
ПРО БІБЛІОТЕКУ
КОНТАКТИ
ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ
ФОНДИ БІБЛІОТЕКИ
ПЕРШОКУРСНИКАМ
ВИПУСКНИКАМ
ПОСЛУГИ КОРИСТУВАЧАМ
ЕЛЕКТРОННИЙ КАТАЛОГ
ВІРТУАЛЬНА ДОВІДКА
ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА
НАУКОВІ ВИДАННЯ УНІВЕРСИТЕТУ
(вісники, журнали, збірники)
РЕПОЗИТАРІЙ УНІВЕРСИТЕТУ
(тексти відкритого доступу)
ВІРТУАЛЬНІ ВИСТАВКИ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ
АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАПИСАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ
АСПІРАНТАМ ТА ДОКТОРАНТАМ
НАУКОМЕТРІЯ
МІЖНАРОДНІ НАУКОМЕТРИЧНІ БАЗИ
РЕСУРСИ ТА БАЗИ ДАНИХ
ВИДАННЯ БІБЛІОТЕКИ
НАУКОВА РОБОТА БІБЛІОТЕКИ
До 100-річчя відомого бібліографа В. Т. Полєка (1924-1999)
СТЕФАНИКОЗНАВСТВО В ПНУ
ПУНКТ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ
НАША БІБЛІОТЕКА У ЗМІ
ПРО УНІВЕРСИТЕТ
Flag Counter

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


25 квітня 2017 р. у Науковій бібліотеці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася презентація книги к.і.н. Віталія Гайсенюка «Початок кінця. Москвофіли у Великій війні (1914-1918)».

Відкрив зустріч директор бібліотеки к.і.н. Петро Гаврилишин, який привітав гостя та надав йому можливість самому модерувати дану презентацію. Власне, п. Віталій розпочав свій виступ з передісторії видання книги. «Ще навчаючись в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича на V курсі, я почав писати магістерську роботу. Досліджувати тему москвофілів мені порадила к.і.н., доц. Ганна Скорейко, яка допомагала і в подальшому. Потім я вступив до аспірантури і продовжив роботу над дисертацією. Вона писалася кілька років (з 2011-2016). Почався Майдан, а в 2014 – війна. Отже, крім наукової актуальності, виявилась і величезна суспільна актуальність цієї теми. Це було доречно, бо наближалося століття Першої світової війни, тому ця тема заповнює білі недосліджені сторінки проросійського руху в історії України і Першої світової війни. У 2016 я захистив дисертацію, яка стала основою презентованої книги. Віриться, вона викличе інтерес не тільки у викладачів, студентів, аспірантів, а й усіх, хто цікавиться історією заходу України і сепаратистських рухів».

Варто зазначити, що у даній монографії на основі комплексного аналізу джерел та літератури простежено становище москвофільського руху на території під австрійських Галичини й Буковини напередодні та в роки Великої війни 1914-1918 рр. Розкрито масштаби та характер діяльності москвофілів у складі російських окупаційних адміністрацій на території регіону в 1914-1917 рр., особливості взаємовідносин між австрійською владою та послідовниками москвофілів. Звернено увагу на масові репресії проти останніх та їх інтернування до концтаборів, зокрема Талергофа, простежено шляхи москвофільського біженства та особливості діяльності ростовського осередку москвофілів.

Мали слово кандидати історичних наук Юрій Довган, Лілія Щербін, Микола Вітенко, Андрій Королько. Були присутні викладачі, студенти спеціальностей «Історія», «Політологія», «Міжнародні відносини».

На завершення виступив к.і.н. Андрій Королько, опонент наукової дисертації В. Гайсенюка, який провів паралель між сучасним і минулим – нинішньою окупацією Криму і Донбасу та окупацією армії Російської імперії територій Галичини й Буковини в 1914-1917 рр. А.Королько висловив особливу подяку авторові книги за використання колосальної кількості цікавих джерел, побажав подальших успіхів і продовження плідної праці у цій же царині.

У свою чергу Віталій Гайсенюк подякував Науковій бібліотеці ПНУ за проведення презентації та подарував примірник своєї монографії.


Notice: Undefined variable: us in /var/www/html/news_ful.php on line 125

<<До попередньої >>Переглянути всі<< Наступна>>












pnu-lib@ukr.net
© 2015 Library.Design by Roman Korchmenko